Palota Röplabda Sport Club

img
U17 alapszakasz utolsó forduló

2023. 12. 07. csütörtök

Szavak ereje és Csapat születése, avagy rövid összefoglaló a Palota RSC U17-es csapatának utolsó alapszakasz tornájáról.

Elérkezett az igazság pillanata. A sorsunk a saját kezünkben, a képlet egyszerű, de a helyzet nem könnyű. Le kellett győzni az addig veretlen UTE Fehér és a BVSC-Zugló Sárga csapatait ahhoz, hogy osztályozós helyen végezhessünk.

A BVSC ellen kezdtük a napot és az első játszmában megleptük ellenfelünket, magabiztos játékkal sikerül megnyerni az első játszmát. Ezúttal nem ragadtunk be a rajtnál, de ami ez után következett, az már nem volt ennyire álomszerű. Legfeljebb rémálomszerű. Teljesen érthetetlen módon elkezdtünk rengeteget hibázni mind védekezésben, mind támadásban, szinte pillanatok alatt odaadtuk a második szettet ellenfelünknek. Az látszott, ha sikerülne stabilizálni az alapjátékunkat, akkor megszerezhetnénk az áhított győzelmet. De… valami nem volt kerek ezen a mérkőzésen, mint ahogyan talán az alapszakasz folyamán sem. Kritikus kulcspillanatokban mindig becsúszott 1-1 hiba, ami azonnal megtörte az éppen szárba szökkenő lendületet. Sajnos most a cserék sem tudtak megváltást hozni. Kiélezett végjátékban elvesztettük a harmadik játszmát, majd a negyedikben hiába vezettünk sokáig több ponttal is, a mérkőzés végén elérkezett újra az összeomlás. Sajnos megint csapatként mondtunk csődöt, melynek eredményeképpen elúszott az osztályozó esélye. És azt kell mondjam, ha játéktudásban akár már ott is lehetett volna a csapatunk, mentálisan még nem értünk meg erre.

Aztán… történt valami a két mérkőzésünk között. Amit éreztem, hogy a csapaton belül nem egészen kerek minden, bizony jól éreztem. A lányok megfogalmazták egymás felé a kritikákat és nekem nem volt más dolgom, mint meglovagolni az adódó alkalmat és mindenkire kiterjedő gyengéd fodrászati tevékenységbe kezdtem. Megmostam a fejeket. Mindenkiét. Megértetve a lányokkal, hogy csak CSAPAT érhet el eredményt és ne várjanak egymástól olyat, amire még a másik nem képes. És ahhoz, hogy eredményesebbek legyenek, hogy kijöjjön a tudás, amit megszereznek és már megszereztek, ahhoz előbb mindenkinek a saját portáján kell rendet tenni. A Lányok okosak, érzékenyek és nyitottak. Láttam, hogy értik, megértik miről beszélek. Ezért magukra hagytam őket. Beszéltek, amiről szerettek volna és hagytam őket maguktól melegíteni. Vesztenivaló nemigen volt már, tét nélkül léphettünk pályára a BVSC csapatát 3:0 arányban legyőző UTE ellen, akik addig mindössze egyetlen játszmát veszítettek az alapszakasz során.

Az első játszmát biztosan nyerte az UTE, de látszott, hogy a Lányok másképpen álltak egymáshoz, a mérkőzéshez. Voltak hibák, de a teljesítményünk sokkal jobb volt már, mint az első mérkőzésen. Aztán… megérkeztek a szerváink, de még hogy megérkeztek! És ahogy nyomás alá sikerült helyezni az ellenfelünket, egyre magabiztosabbá váltunk. Védekezésünk feljavult, a támadások egyre határozottabbak lettek és magabiztos játékkal megnyertük a következő két szettet. Akkor az addig látott parádés koncentráció érthető módon szétcsúszott, kissé szétszaladt a ménes. Ellenfelünk magabiztos előnyre tett szert, így 19-re lapot kértem. A kulcsjátékosok helyén játéklehetőséghez jutottak a cserejátékosok, s bár szép megoldásokat mutattak be, az egyenlítést nem tudtuk megakadályozni. Fejben kicsit frissebben kezdtük a döntő játszmát, jót tett a kezdő hatosnak a pihenő. 10:6-ra is vezettünk, mikor megremegtek a kezek és ellenfelünk fordított, 11:13-nál már közel jártak a győzelemhez. Hihetetlen hangulatban (fergeteges szurkolótábora volt mindkét csapatnak), olykor már extázisban játszva sikerül végül győzelmet aratni! Jó volt látni a Lányokat egymás nyakába borulni, jó volt látni az örömkönnyeket. Mert ezt a győzelmet… már senki nem veszi el tőlük. Ez már történelem. Mint ahogyan az is, hogy 19-re alsót húztam.

Nem sikerült osztályozós helyen végeznünk, de azt gondolom, hogy nincs okunk panaszra. Alig pár hónapja kezdtük el a közös munkát és a fejlődés hétről hétre egyre markánsabban látszik. És ha így az alapszakasz végére tényleg Csapat született, akkor… többet értünk el, mint reméltük.

Eredmények:

  • Palota RSC - BVSC-Zugló Sárga 1 : 3 ( 25:18, 12:25, 23:25, 18:25 )
  • UTE U17 Fehér - Palota RSC 2 : 3 ( 25:15, 18:25, 17:25, 25:10, 15:17 )

  • A csapat tagjai:
    Hámori Zara (csk), Garay Florina, Endrődi Noémi, Bötkös Flóra, Jenei Kata, Janka Dorina, Kaszás Eszter, Szegner Vanda, Huszár Bianka, Mateisz Borbála, Czuk Bodza, Laposa Lilla, Bertán Anna

    Csak a Palota! ❤️