A nyíregyházi rutin nyert Palotán

2013. január 20. vasárnap

Az NB I. női röplabda bajnokság alapszakaszának 19. fordulójában, hazai pályán szenvedett 1:3-as vereséget a Palota RSC együttese az NRK-Nyíregyháza csapatától. A mérkőzés tétje az első nyolc közé jutás volt, melyet egy tiszta győzelemmel érhettek volna el a fővárosiak, de a nyírségi csapat irányítójának és centerének rutinjával nem tudták felvenni a versenyt, így csak a bennmaradásért mérkőzhetnek a rájátszásban.

Az első szettben határozott kezdést produkáltak a vendégek Erdősné Balogh Erika és Berényi Eszter eredményes támadásainak köszönhetően, csak Papp Dóra két hátsósoros labdájának levédekezése okozott némi nehézséget a nyírségi oldalon, de ennek ellenére az első technikai szünetre már hat pontos volt az előnyük (2:8). A szünetet követően Chován Ágnes blokkjaival és Papp Dóra szemfüles ejtésével próbált felzárkózni a Palota, de a vendégek előnye még ekkor sem forgott veszélyben, mert a hazaiak sorozatos nyitásrontásokkal ajándékozták meg ellenfelüket (12:16). A második technikait követően Illyés Bettina támadássorozatával szereztek újabb pontokat a nyírségiek, melyet Kovács Eszter és Papp Dóra sem hagyott válasz nélkül, de a vendégek előnye, az erőteljesebb támadójátékuknak köszönhetően a szett végére is megmaradt (20:25).

A második szettben megismétlődni látszottak az első felvonás eseményei, bár a hazaiak stabilabban és kevés hibával játszottak, de a vendégek nagyobb tűzerejével nem tudtak mit kezdeni, így a szett elején kisebb különbséggel ugyan, de a nyírségiek vezettek ismét (6:8). A szünetet követően Keppel Barbi vízfakasztó ütésével és Szücs Anita ejtésével egyenlített a Palota, de Illyés Bettina támadásai révén újra a nyíregyháziak jutottak előnyhöz, amit aztán Natalija Akimova rutinos irányításával meg is tartottak a következő szünetig (13:16). A felzárkózás a folytatásban sem sikerült a hazaiaknak, pedig Nyári Sándor két időkéréssel is megpróbálta megtörni az ellenfél lendületét, ám Illyés Bettina három ász értékű nyitássorozatával tovább növelte nyírségiek előnyét. Keppel Barbi és Szikszai Viktória eredményes támadásaival faragott a hazaiak ponthátrányából, de a szett végére így is öt pont volt a különbség (20:25).

A harmadik felvonást a Palota indította jobban, Kovács Eszter és Szikszai Viktória támadásaival, ám néhány hazai nyitásrontást követően gyorsan felzárkóztak a vendégek. Szikszai Viktória center támadását követően Nagy Kitti nyitott egy ászértékűt, így az első technikai szünetre két pont előnnyel érkeztek a hazaiak (8:6). A folytatásban Roma Flóra hatékony blokkmunkája szakította meg a fővárosiak lendületét és Illyés Bettina újabb ásznyitásai révén ismételten a nyírségieknél volt az előny (13:16). A szünetet követően Kovács Eszter gondoskodott a hazaiak felzárkózásáról. Hatékony blokkmunkájával és két ásznyitásával vezető szerephez juttatta csapatát és ezzel időkérésre kényszerítette a vendégek mesterét, Balázs Istvánt. A végjátékban a hazaiak indítottak egy utolsó támadássorozatot, melyet Szikszai Viktória zárt le egy hátsó sorból indított akcióval, lezárva ezzel a szettet (25:23).

A negyedik szettben hasonló forgatókönyv szerint zajlottak az események, mint az előzőben. Papp Dóra és Kovács Eszter támadta sikeresen a vendégek védelmi vonalait, de az újabb hazai nyitásrontásoknak köszönhetően felzárkóztak a nyírségiek. Keppel Barbi blokkjával azonban nem tudtak mit kezdeni, így az első technikai szünetre két pontos palotai előnnyel érkeztek a csapatok (8:6). A szünet után Erdősné Balogh Erika center támadásaival próbálta egalizálni az eredményt, de előbb Papp Dóra, majd Soós Ivett találta meg a rést a vendégek blokkján. Egy hazai hibát követően Hengsperger Anna szerzi meg a vezető pontot a nyíregyházi együttes számára (15:16). A szünetet követően nagyobb fordulatszámra kapcsoltak a vendégek és egy kitűnő végjátékkal, esélyt nem adva a hazai együttesnek, gyorsan lezárta a találkozót és begyűjtötte a három pontot (20:25).

Palota RSC - NRK Nyíregyháza 1-3 (-20, -20, 22, -20)
Rákospalota, 100 néző. Játékvezetők: Horváth Miklós, Nagy Péter.

Palota: Nagy K. (4), Papp D. (15), Szikszai V. (10), Soós I. (6), Kovács E. (22), Chován Á. (2). Csere: Dénesi B. (libero), Keppel B. (5), Szücs A. (2), Nyuka N., Oláh E..
Edző: Nyári Sándor

NRK Nyíregyháza: Illyés B. (27), Erdősné Balogh E. (16), Roma F. (13), Hangsperger A. (7), Berényi E. (5), Akimova N. (1) Csere: Szabó I. (liberó),
Edző: Balázs István


A pontverseny második fordulójában már csak egy találkozója van hátra a rákospalotai csapatnak, február 02.-án a Vasas Óbuda együttesével.