Hazai siker Palotán

2012. november 25. vasárnap

A Palota RSC hazai pályán 3:1-re nyert az UTE együttesével szemben az NB I. női röplabda bajnokság alapszakaszának 13. fordulójában. A Palota hihetetlen küzdelmének és rendkívüli mezőnymunkájának meglett az eredménye.

Lendületesen és nagy akarással kezdte az első játékrészt a Palota, de a vendégek támadószekciója is gyorsan működésbe lépett és előbb egyenlített, majd átvette a vezetést az UTE (3:5). Ezután Kovács Eszter blokkolt, majd támadott eredményesen, így rövid idő után újra a hazaiak kerültek előnybe. Szikszai Viktória ásznyitását követően pedig Nagyné Mátrai Veronika időt kért (7:5). Ez Szűcs Kingának adott lendületet, aki egy középre leütött labdával szépített, ám Chován Ágnes szép támadásával mégis a hazaiak mehettek előnnyel az első technikaira (8:6). A folytatásban sem tudott komolyabb előny kiharcolni egyik csapat sem, mert Szűcs Kinga és Szombathelyi Kitti támadásait Papp Dóra és Keppel Barbi sem hagyta válasz nélkül. Az adok-kapok küzdelmet végül Szűcs Kinga zárja le egy hazai blokkon megpattanó labdával, így a második kötelező szünetre az újpestiek vezettek (15:16). A szünet után Czakó Mária bontotta meg a palotai védelmet gyors egymás utáni támadásokkal és egy hazai nyitásrontás is az ellenfélnek kedvezett (16:20). Nyári Sándor időt kért, de nem tudta megtörni az újpesti lendületet, mert Szombathelyi Kitti ásznyitását követően Grózer Anna is beejtette a labdát a palotai blokk mögé (16:22). Majd Chován Ágnes üti szét a vendégek blokkját, de minden hiába, Szűcs Kinga egy szép támadássorozattal befejezi a szettet (17:25). (0:1)

A második szettet mindkét csapat lendületesen kezdte, és felváltva kerültek fel az eredményjelzőre a pontok. A sormintát Chován Ágnes ejtése és Kovács Eszter vonal mellé leszúrt labdája bontotta meg, kétpontos előnyt szerezve ezzel a hazaiaknak (5:3). Nagyné Mátrai Veronika időkérését követően a vendégek támadásban és nyitásban is hibáztak, így az első technikaira tovább nőtt a Palota előnye (8:4). A folytatásban egy hazai nyitásrontást követően Szombathelyi Kitti ásznyitása jelent újabb pontot az újpestieknek. Ezután Szücs Anita állította meg blokkjával a vendégek támadását, Chován Ágnes pedig nyitásban remekelt (11:6). Nagyné Mátrai Veronika újabb időt kért, megtörve ezzel a palotai támadásokat. A taktika sikerült, mert Szűcs Kinga és Szombathelyi Kitti sikeres támadását követően a hazaiak ütöttek a vonalon túlra (12:10). Az eredmény láttán Nyári Sándor is időt kért, de Horváth Alexandra jóvoltából egyenlítettek az újpestiek (14:14). A második technikai szünetre azonban újra a Palotánál volt az előny (16:15). A folytatásban megbomlani látszott az újpestiek védekezése, mert a hazaiak bravúros ejtésekkel borzolták lila-fehérek idegei. A végjátékban is a Palota diktálta az iramot, amit a vendégek már nem tudott felvenni és egy oldalvonalon kívüli támadásuk után Szikszai Viktória ászértékű nyitása lezárta a küzdelmes játékrészt (25:19). (1:1)

A harmadik játékrész kiélezett küzdelemmel kezdődött, és a fej-fej melletti csatából a lila-fehérek kerültek ki hárompontos előnnyel (3:6). Nyári Sándor időt kért, azonban Kovács Eszter tekintélyt parancsoló támadása és Szücs Anita blokkja után az első kötelező szünetre így is a vendégek érkeztek előnnyel (6:8). A folytatás az újpestiek irányítója választott rossz megoldásokat, így egyenlítenek a hazaiak, ezért Nagyné Mátrai Veronika a csere mellett döntött. Ettől azonban nem torpant meg a Palota támadósora, Szikszai Viktória és Papp Dóra határozott ütéseit Szücs Anita egészítette ki már-már pimasznak mondható ejtésével (13:10). Mátrai Veronika időt kért, hogy ezzel gátat szabjon az újabb palotai támadásoknak. Ezután Horváth Alexandra kezdett sikeres pontszerzési akcióba, de az újpestiek nyitásrontásai a hazaiak előnyét növelte (16:13). A második technikait követően Kotlárik Zsanett támadta sikeresen a hazaiak blokkját, Czakó Mária pedig blokkjával gyengítette a hazai támadásokat. Ezzel egyenlített az újpest, ám Péter Kriszta és Szikszai Viktória meggyőző blokkmunkája után visszavette előnyét a Palota (21:19). Újabb újpesti időkérést követően Horváth Alexandra blokkolt sikeresen és Szűcs Kinga keresztlabdája is célba talált. A végjátékban viszont Szikszai Viktória támadásaival és megbonthatatlan blokkjával nem adott több esélyt a vendégeknek, így a hazaiak nyerték a szettet (25:21). (2:1)

Repülőrajtot vett a Palota a negyedik játékrészben, és ezzel némileg elbizonytalanították az újpestieket. Parádésan mezőnyözött és elképesztő mentéseket mutatott be a hazai csapat és a visszatámadásokat is jól oldották meg (6:2). Horvát Alexandra vonalütéseivel és Szombathelyi Kitti hátsó vonalas támadásaival csökkentette ugyan a lemaradását az újpest, de az első technikaira mégis a Palota vezetett két ponttal (8:6). A folytatásban sem adták ki kezükből az irányítást a hazaiak, mert Kotlárik Zsanett támadásait Papp Dóra nem hagyta válasz nélkül. A második technikai szünetre már négy pontra duzzadt a Palota előnye (16:12). Egy hazai nyitásrontás után Czakó Mária és Kotlárik Zsanett blokkjai állították meg a palotai támadásokat, egalizálva ezzel a pillanatnyi állást (16:16). Nyári Sándor időkérését követően Chován Ágnes blokkolt és az újpestiek támadása is hálóban landolt. Ezzel újra palotai előnyt mutatott a kijelző. A hajrában Papp Dóra és Keppel Barbi támadásaival nagyobb fokozatra kapcsolt a hazai csapat, hibára kényszerítve ezzel a vendégeket. Kovács Eszter ellentmondást nem tűrő támadásával pedig már csak egy pont kellett a győzelemhez, amit a vendégek egy hálóba ütött labdával meg is szereztek a hazaiaknak (25:19). (3:1)

Palota RSC - UTE 3:1 (-17, 19, 21, 19)
Rákospalota, 100 néző. Játékvezetők: Vári Péter, Tillmann Gyula

Palota: Chován Á. (9), Szűcs A. (4), Papp D. (13), Keppel B. (7), Kovács E. (10), Szikszai V. (20) Csere: Dénesi B. (liberó), Péter K. (2), Soós I., Nyuka N., Oláh E..
Edző: Nyári Sándor

UTE: Szűsz K. (11), Kotlárik Zs. (13), Grózer A. (2), Szombathelyi K. (9), Czakó M. (11), Bleicher N. Csere: Hadnagy R. (liberó), Horváth A. (14),
Edző: Nagyné Mátrai Veronika, Ancsin Ildikó